Puppy informatie
Hier vind u antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking op de aanschaf en/of het hebben van een pup.
Een pup kan over het algemeen bij de moeder vandaan vanaf 8 weken leeftijd.
Een pup heeft in zijn of haar jonge leven de eerste vaccinaties nodig. Dit gebeurd op een leeftijd tussen 6 en 12 weken. We vaccineren dan tegen verschillende infectieziekten waar onder parvo, hondenziekte, de ziekte van Weil, de besmettelijke hondenhoest (voorheen bekend als 'kennelhoest') en indien nodig hondsdolheid.
De vaccinaties zijn belangrijk en vaak verplicht wanneer u met de pup op cursus en/of reis gaat.
Vaak heeft de pup de eerste vaccinatie al bij de fokker gekregen.
Bij honden is het plaatsen van een microchip verplicht sinds 2013 voor de leeftijd van 7 weken. Dit wordt vaak gedaan bij de fokker tijdens de eerste vaccinatie op 6 weken.
Een microchip is een rijstekorrel groot staafje welke onder de huid aan de linkerkant van de hals wordt geplaatst en levenslang blijft zitten. De chip draagt een uniek 15 cijferig nummer en uw hond is aan de hand van dit nummer te herkennen wanneer hem of haar iets overkomt.
Uw gegevens zijn gekoppeld aan dit nummer.
Zorg er dus voor dat de gegevens up to date zijn, bijvoorbeeld bij een verhuizing of nieuw telefoonnummer. Via www.chipnummer.nl kunt u controleren of de gegevens kloppen.
Via de moeder kan een pup besmet zijn met worden. We ontwormen de pup daarom regelmatig met een tablet of een pasta.
Ontwormschema: op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken en daarna elke maand tot 6 maanden leeftijd. Vervolgens blijft dit levenslang elke 3 maanden.
Risicodieren, dat wil zeggen dieren die buiten komen en veel in contact zijn met kinderen en ouderen adviseren we maandelijks te ontwormen.
Ontwormen is belangrijk voor de pup zelf en voor de volksgezondheid. Het wordt gedaan op lichaamsgewicht. Weeg de pup dus regelmatig thuis of bij ons wanneer u de ontworming gaat geven.
Voorkomen is beter dan genezen en dit geldt bij uitstek voor het voorkomen van een vlooienplaag.
Ons advies is om de pup regelmatig te controleren op vlooien en teken en vanaf ongeveer 12 weken te gaan behandelen.
Behalve jeuk kunnen vlooien en teken andere ziektes veroorzaken. Voorkomen en behandelen kan met een tablet of pipet.
Niets fijners dan met uw viervoeter de Franse bergen in te trekken of te genieten ergens aan een mooie kust.
Belangrijk om te weten:
- de pup moet gechipt zijn
- Hij/zij moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort
- Hij/zij moet een geldige Rabies vaccinatie hebben, minimaal 21 dagen voor vertrek. Een Rabies vaccinatie kan worden gegeven vanaf 12 weken leeftijd.
Let op, een aantal landen in en buiten Europa hebben aanvullend eisen. Zorg ook voor een goede bescherming tegen vlooien, muggen, teken en wormen.
Meer informatie over reizen met uw hond kunt u vinden op https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/
Vraag na bij de gemeente of u verplicht bent om hondenbelasting te betalen. Dit verschilt per gemeente.
In de gemeente Lansingerland kunt u uw hond aanmelden via de website van SVHW: https://www.lansingerland.nl/nieuws/hondenbelasting-is-uw-hond-aangemeld/
U kunt uw hond ook telefonisch aanmelden via telefoonnummer 186-577222.
Wij geloven als dierenarts in het belang van goede voeding. We zien daarom graag dat een hond een A-merk kwaliteit voer krijgt. Wij hebben gekozen voor Hill's omdat deze voeding gezondheidsvoordelen biedt die wij belangrijk vinden. We bieden gratis puppy begeleiding aan voor mensen die de puppyvoeding bij ons aanschaffen. Lees hierover meer onder het kopje puppy begeleiding onderaan de pagina.
Ook geven we door middel van de Hill's app 10% korting op de voeding die bij ons wordt aangeschaft. Vraag om de QR code aan de balie.
Een goed begin is het halve werk. Een hond kan zijn hele leven leren, maar het begin vormt de basis. De opvoeding is belangrijk om uw pup te begeleiden tot een gelukkige, lieve hond met zelfvertrouwen waarvan u veel plezier zult beleven.
Er bestaan verschillende hondenscholen met verschillende opvoedmethodes. Informeer tijdig naar welke u het meest aanspreekt.
Twijfel niet om bij ons binnen te stappen zodat we onze ervaring met u kunnen delen en u enkele tips hierover kunnen geven.
Teven raden we aan te steriliseren om problemen met de baarmoeder en melkklieren op latere leeftijd te voorkomen. Reuen raden we eventueel aan om te laten castreren als er bepaalde gedragsproblemen zijn. Deze ingrepen doen we over het algemeen vanaf zes maanden onder algehele narcose, uw hond blijft een dagdeel bij ons op de praktijk om te kunnen uitslapen en gaat weer wakker mee naar huis.
Heeft u vragen? Twijfel niet om contact op te nemen, we helpen u graag.